web ini adalah forum utk blog hendrastar.tk
 
HomePortalGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Ader Masalah Virus? buat ni dulu!!!

Go down 
AuthorMessage
shakree42
Leftenan Jeneral
Leftenan Jeneral
avatar

Posts : 105
Join date : 2008-01-17
Age : 26
Location : kuala lumpur!!!

PostSubject: Ader Masalah Virus? buat ni dulu!!!   Tue 05 Feb 2008, 3:16 pm

nak aq tolong solvekan masalah VIRUS korang??
kadang2...ada orang suker sgt reformat pc dier...
alasan >> "pc aq byk sgt VIRUS ah.."

klu korang tros berbuat demikian..alamatner.. No ....tak dapek den nak nolong...
hehe Laughing

ha...sapa yg raser pc dier ader virus n nak jalan penyelesaiannyer..
cakap ngan aq dulu...insyaallah aq leyh tolong korang...jgn menggelabah tak tentu hala...hehe Laughing
so aper yg korang perlu buat sebelum postkan masalah korang...
korang kene buat bende2 nie >>>




STEP PERTAMA!!!

>Download n install Ccleaner: Ccleaner
>untuk version basic Ccleaner yg takder yahoo toolbar,Uncheck "Add CCleaner Yahoo! Toolbar"...
>sebelom penggunaan yang pertama,cek kat Option,Advanced, dan Uncheck "Only delete files in Windows Temp folder older than 48 hours"...
>pastuh korang pegi balek kat Cleaner,tick sumer kotak kat tab windows & applications...
>semasa korang tick sumer kotak tersebut,ader pop-up yg mengatakan "this process will permanently delete files from your system"...yang ni aq tak nak paksa...tapi seelok-eloknye korang gnore jer bende tuh....
>*sekiranya korang takowt...aq jamin takkan ader masalah..bende ni cumer membersihkan korangnyer pc,cam 'disk cleanup' jugak ah...tp ni lagi terperinci...aq pon guner bende ni dekat setaon dah...takder masalah pown...
>lepas dah tick sumer kotak tuh,klik 'Run Cleaner'button...
>bende ni akan scan pc korang & sambil tuh membersihkan pc korang juger...bende memakan masa agak lama berpandukan pc korang lah...
>pastuh exit...

=============================================================
STEP KEDUA!!!

>tolong download version free superantispyware...bukan aper,aq cumer nakkan log dier jer...lepas sumer dah selesai,korang uninstall balek lah bende ni...kalau korang dah ader antispyware larh...
>download ni >> Superantispyware
>install bende tuh...dah siap:
>Hit - Scan Your Computer - button
>tick Perform Complete Scan, pastuh next,
>ia akan mula scan...
>biler dah selesai,tick kat sumer items yg dier jumper (klu ader ah...),klik next...
>lepas dier cleaning...reboot pc korang...

==============================================================
STEP KETIGA!!!

>tolong download Combofix (only works with Windows XP or 2000)
>download ni >> Combofix
>save kat desktop...
>tutop sumer browser windows..
>double-klik kat combofix tuh..& ikowt prompt...
>biler dah abes,bende tuh akan create satu log kat C:\ComboFix.txt. korang...

NOTE!!!
jgn klik2 kat window combofix semasa ia sedang berjalan,kalau korang berbuat demikian,ia akan menyebabkan system korang stall / hang!! dinasihatkan korang takyah nak bukak aper2 time buat bende ni...korang pegilah buat keje laen dulu...

===============================================================
STEP KEEMPAT!!!

>download Download Trend Micro™ HijackThis..
>download ni >> HijackThis.exe
>save software tuh kat mana2 permanent folder,ini kerana bende ni amat berguna..bukan sajer kat forum ni jer guner,forum2 laen klu nak tolong pasal virus pown nak bende ni...
>run software tuh,pilih "Do a system scan and save a log file"
>ia akan mula analyze pc korang...setelah selesai,bende ni akan bukak satu notepad yg mengandungi log automatically...save bende tuh kat desktop korang...

===============================================================
STEP KELIMA!!!

>korang run superantispyware td...pegi kat 'Preferences' pastuh klik statistics/logs tab...
>klik kat date yg korang buat scan td...n klik 'view log' & akan ader log kuar,korang save kat desktop....

================================================================
STEP KEENAM!!!

>setelah korang buat sumer bende diatas...korang dah boleh hantar thread baru atau masalah korang kat sini >> Hendrastar new topic!!
>sertakan skali HijackThis log,log Superantispyware & Combofix txt.



Sokonglah Hendrastar Forum!!!
cheers cheers cheers cheers


Last edited by on Tue 05 Feb 2008, 3:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://shakree42.blogspot.com
hendrastar
Jeneral
Jeneral
avatar

Posts : 289
Join date : 2008-01-08
Age : 29
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: Ader Masalah Virus? buat ni dulu!!!   Tue 05 Feb 2008, 3:20 pm

whoooooooo.....sangat2 berguna.... affraid affraid

_________________

Back to top Go down
View user profile http://hendrastar-forum.forumotion.com
 
Ader Masalah Virus? buat ni dulu!!!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» starting playing table tennis and gotten the EJ virus
» Ada yang tertarik buat band Vocarock ga?
» Lagu yang direkomendasikan buat newbie?
» Self-Ranking - Could be Useful in Setting Up Sessions
» [ASK] Ditujukan buat Utaite/Youtaite yang menggunakan condenser mic

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
welkem to hendrastar portal :: ♠ Sudut IT :: Software :: PC Problems-
Jump to: